Zoeken in deze blog

Kennismaking en Doelstelling

Mijn naam is Brigitte. Ik ben een vrouw van 51 jaar met dunne-vezelneuropathie ten gevolge van Diabetes type II. De Diabetes is maar een jaar actief geweest. Ik ben hiervan afgekomen door radicaal af te vallen. Bij mij was het moeilijk om de diagnose te stellen, juist doordat ik maar zo kort last van Diabetes gehad heb. Ik heb nu dus latente diabetes zonder medicijnen of dieet. Maar doordat de suikerspiegel binnen normaalwaarden toch nog teveel schommelt sterven mijn zenuwen in handen, voeten, armen en benen geleidelijk af. Ook mijn spieren krijgen dan soms even geen signaal. Ik maak dan ook regelmatig gebruik van rolstoel, scootmobiel en andere hulpmiddelen.

Mijn pijn bevind zich op morfine-niveau. Ik ben allergisch of overgevoelig voor alle reguliere pijnstillers. Ook morfine. Een zenuwblokkade werkt niet omdat ik dan bijna helemaal niet meer kan lopen. TENS-apparaat werkt niet voldoende. Het enige dat op dit moment werkt is cannabis / wiet. Artsen ondersteunen dit ook. Mijn toenmalig zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid weigerde te vergoeden. Zelfs na ingrijpen advocaat. Zij verwezen naar de politiek waar wiet nog onder een gedoogbeleid valt. Ik heb contacten gelegd met de politiek om de wet aan te passen.

In verband met hoge kosten medicinale wiet had de apotheker mij aangeraden de wiet in de coffeeshop te kopen. Dit heb ik jaren gedaan. Dit kostte mij 100 euro in de week. Ik ontving van de bewindvoering 40 euro in de week. Ik verkocht mijn eigen spullen en spullen die ik van anderen krijg om de rest van kosten voor de wiet te dekken en te kunnen eten.

Gelukkig vergoedde de afdeling bijzondere bijstand van de gemeente Leiden/Leiderdorp sinds 13 juli 2010 tot en met 2018 mijn medicinale cannabis.

Ik kom rond van een WAO uitkering na een verleden als verpleegkundige.

Nu, 2019. heeft de politiek alle manieren van vergoeding stopgezet en ben ik opnieuw in strijd met hen om cannabis vergoed te krijgen.

Mijn doelstellingen:

- Medicinale cannabis moet vergoed worden voor mensen die niet zonder kunnen, mits door arts ondersteunt.
- Medicinale cannabis moet gescheiden van het recreatieve gebruik en ook anderszins in de wet komen te staan. Decriminalisering.
- Mensen die medicinaal gebruiken moeten 5 planten thuis kunnen kweken voor eigen gebruik. Of iemand mogen aanwijzen die voor hen kweekt.
- Meer soorten cannabis in de apotheek. Ieder mens reageert uniek. Nu zijn er maar 4 soorten.
- Cannabisolie moet toegestaan worden als geneesmiddel en ook vergoed worden, mits ondersteunt door arts en deze beter werkt dan de cannabis als plant.
- Ook moet cannabisolie voor medicinale indicaties uit het strafrecht.
- Vergoeding voor medicinale cannabis en aanverwante geneesmiddelen moeten vanuit het basispakket via elke zorgverzekeraar verkregen kunnen worden.

Contact:

Voor pers, media, politici, lotgenoten, instellingen en andere geïnteresseerden ben ik uiteraard altijd beschikbaar. Op het logo staat copyright en overtreding zal worden bestraft. Teksten mogen worden overgenomen, mits er een goede aanklikbare bronvermelding bij gegeven staat.


Brigitte


dinsdag 30 juni 2015

Toekenning vergoeding 2015-2016 binnen

De nieuwe toekenning van 2015-2016 is binnen. Het wordt weer een jaar vergoed. Dit geeft mij altijd een enorme opluchting. Ik kan er nu weer een jaar zeker van zijn dat de pijn onder controle is en dat ik ook nog eten kan kopen. Wiet is enorm duur. Dit zou anders van mijn leefgeld af moeten en dat red ik niet. Leefgeld is 40 euro per week en wiet over de 100 in de week. Dat houdt dus in dat als ik het niet meer vergoed krijg ik een chronisch tekort heb en dan had ik weer keuzes moeten maken. Pijnstilling of voeding. Ik heb beiden broodnodig. Maar gelukkig is het weer rond. Ik dank de gemeente weer vanuit mijn hart.

5 opmerkingen:

 1. lieve brigitte, ik leef met je mee.Ik ben al weer maanden bezig om mijn vriend aan de medicinale wiet te krijgen(koffieshop is idd niet te betalen.) het gaat denk ik wel lukken, maar waar ik nog steeds van sta te kijken is dat we in nedeland zo'n taboe op medicinale wiet ligt. en niet alleen bij de burgens, ook in de politiek. er zijn zoveel mensen die hier baat bij hebben. en als ik bij een verzekering navraag doe, mag ik hem van kop tot teen vol met morphine stickers plakken en nog een emmer pijnstillers er achteraan, maar wiet nee, dat kan niet! het is niet alleen het enoge dat helpt, maar ook een stuk goedkoper dan zijn reguliere medicijnen. het is gewoon belachelijk dat in nederland mensen pijn moeten lijden door hypocritie van de regering.
  blijf vechten meid. er zijn er vele zoals jij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lieve brigitte, ik leef met je mee.Ik ben al weer maanden bezig om mijn vriend aan de medicinale wiet te krijgen(koffieshop is idd niet te betalen.) het gaat denk ik wel lukken, maar waar ik nog steeds van sta te kijken is dat we in nedeland zo'n taboe op medicinale wiet ligt. en niet alleen bij de burgens, ook in de politiek. er zijn zoveel mensen die hier baat bij hebben. en als ik bij een verzekering navraag doe, mag ik hem van kop tot teen vol met morphine stickers plakken en nog een emmer pijnstillers er achteraan, maar wiet nee, dat kan niet! het is niet alleen het enoge dat helpt, maar ook een stuk goedkoper dan zijn reguliere medicijnen. het is gewoon belachelijk dat in nederland mensen pijn moeten lijden door hypocritie van de regering.
  blijf vechten meid. er zijn er vele zoals jij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Krijg vandaag het bericht dat mijn vergoeding voor medicinale wiet welke al jarenlang vergoedt wordt gaat stoppen per 2017.... overgangsregeling voor gebruikers is bij zilveren kruis op 30 juni gezet.... ben enorm in paniek WAT NU ??? Weer terug naar morfine en vele pijnstillers? Heb spierdystrofie opgelopen na heftige amputatie onderbeen en al jarenlang last van ptss....leven wordt steeds minder leuk en hoeft van mij niet meer als ik moet gaan dealen met nog meer pijn..... onbegrijpelijk en grote schande!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja dat is hier bij mij ook zo,gebruik ongeveer 7gram wiet per dag,op.ik krijg het ook al jaren vergoed,eerst een aantal jaren van de gemeente,tot 3jaar terug het ziekenfonds het overnam.en nu nog tot juni,ik kan in mei weer een nieuwe aanvraag bij de gemeente indienen,heb al contact gehad met ze,maar kon niet eerder een aanvraag doen dan in mei.dus nog maar even lekker in de onzekerheid blijven zitten,zijn we toch al gewend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja dat is hier bij mij ook zo,gebruik ongeveer 7gram wiet per dag,op.ik krijg het ook al jaren vergoed,eerst een aantal jaren van de gemeente,tot 3jaar terug het ziekenfonds het overnam.en nu nog tot juni,ik kan in mei weer een nieuwe aanvraag bij de gemeente indienen,heb al contact gehad met ze,maar kon niet eerder een aanvraag doen dan in mei.dus nog maar even lekker in de onzekerheid blijven zitten,zijn we toch al gewend.

  BeantwoordenVerwijderen