Zoeken in deze blog

Kennismaking en Doelstelling

Mijn naam is Brigitte. Ik ben een vrouw van 51 jaar met dunne-vezelneuropathie ten gevolge van Diabetes type II. De Diabetes is maar een jaar actief geweest. Ik ben hiervan afgekomen door radicaal af te vallen. Bij mij was het moeilijk om de diagnose te stellen, juist doordat ik maar zo kort last van Diabetes gehad heb. Ik heb nu dus latente diabetes zonder medicijnen of dieet. Maar doordat de suikerspiegel binnen normaalwaarden toch nog teveel schommelt sterven mijn zenuwen in handen, voeten, armen en benen geleidelijk af. Ook mijn spieren krijgen dan soms even geen signaal. Ik maak dan ook regelmatig gebruik van rolstoel, scootmobiel en andere hulpmiddelen.

Mijn pijn bevind zich op morfine-niveau. Ik ben allergisch of overgevoelig voor alle reguliere pijnstillers. Ook morfine. Een zenuwblokkade werkt niet omdat ik dan bijna helemaal niet meer kan lopen. TENS-apparaat werkt niet voldoende. Het enige dat op dit moment werkt is cannabis / wiet. Artsen ondersteunen dit ook. Mijn toenmalig zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid weigerde te vergoeden. Zelfs na ingrijpen advocaat. Zij verwezen naar de politiek waar wiet nog onder een gedoogbeleid valt. Ik heb contacten gelegd met de politiek om de wet aan te passen.

In verband met hoge kosten medicinale wiet had de apotheker mij aangeraden de wiet in de coffeeshop te kopen. Dit heb ik jaren gedaan. Dit kostte mij 100 euro in de week. Ik ontving van de bewindvoering 40 euro in de week. Ik verkocht mijn eigen spullen en spullen die ik van anderen krijg om de rest van kosten voor de wiet te dekken en te kunnen eten.

Gelukkig vergoedde de afdeling bijzondere bijstand van de gemeente Leiden/Leiderdorp sinds 13 juli 2010 tot en met 2018 mijn medicinale cannabis.

Ik kom rond van een WAO uitkering na een verleden als verpleegkundige.

Nu, 2019. heeft de politiek alle manieren van vergoeding stopgezet en ben ik opnieuw in strijd met hen om cannabis vergoed te krijgen.

Mijn doelstellingen:

- Medicinale cannabis moet vergoed worden voor mensen die niet zonder kunnen, mits door arts ondersteunt.
- Medicinale cannabis moet gescheiden van het recreatieve gebruik en ook anderszins in de wet komen te staan. Decriminalisering.
- Mensen die medicinaal gebruiken moeten 5 planten thuis kunnen kweken voor eigen gebruik. Of iemand mogen aanwijzen die voor hen kweekt.
- Meer soorten cannabis in de apotheek. Ieder mens reageert uniek. Nu zijn er maar 4 soorten.
- Cannabisolie moet toegestaan worden als geneesmiddel en ook vergoed worden, mits ondersteunt door arts en deze beter werkt dan de cannabis als plant.
- Ook moet cannabisolie voor medicinale indicaties uit het strafrecht.
- Vergoeding voor medicinale cannabis en aanverwante geneesmiddelen moeten vanuit het basispakket via elke zorgverzekeraar verkregen kunnen worden.

Contact:

Voor pers, media, politici, lotgenoten, instellingen en andere geïnteresseerden ben ik uiteraard altijd beschikbaar. Op het logo staat copyright en overtreding zal worden bestraft. Teksten mogen worden overgenomen, mits er een goede aanklikbare bronvermelding bij gegeven staat.


Brigitte


vrijdag 9 juli 2010

Gemeente Leiden vergoed medicinale cannabis

Het is mij gelukt!!!!!!

Ik heb in maart een verzoek gedaan voor bijzondere bijstand om de cannabis om medische redenen vergoed te krijgen via de gemeente. Dit omdat dit het enige middel is wat bij mij werkt tegen de zenuwpijnen ten gevolge van dunne-vezel neuropathie door diabetes. Mijn zenuwen sterven af. Dit verzoek was afgewezen.

Ik heb daarop een bezwaarschrift ingediend. De commissie voor bezwaarschriften nam de zaak serieus op. Zij hebben bij de GGD gevraagd om een advies uit te brengen. Ik ben naar de GGD geweest voor een lang gesprek en de situatie uitgelegd. In eerste instantie was deze medewerker niet zo positief en zei dat het volgens de wet gewoon niet toegestaan. Maar hij zou het nog in een groep bespreken. Daar is uiteindelijk het positieve advies uit gekomen. Het was de eerste keer dat de GGD dit advies uitbracht. Ik ben een uitzonderlijk, buitengewoon geval. Ik ga nu mijn cannabis via de gemeente vergoed krijgen. Dank u wel ambtenaren van de gemeente Leiden, Leiderdorp, GGD, en alle mensen die erbij betrokken zijn geweest. Ik ga nu eindelijk wat lucht krijgen in het leven. Bedankt!

2 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd, meid. Een besluit die bijzonder veel voor je betekend. Voor hoe lang verstrekken ze dit?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gebeden zijn verhoord! Geweldig!!

  Ik hoop dat de thee alsnog gaat werken of je de vernevelaar vergoed krijgt.

  xx
  janita

  BeantwoordenVerwijderen